Ειδικός Ορθοδοντικός Ειρήνη Π. Τσαγκάρη Dr med dent

Εγνατία 90
54623 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο +302310 275010
Κινητό τηλέφωνο +306973 795514

%69%6E%66%6F%40%6F%72%74%68%6F%64%6F%6E%74%69%6B%6F%73%2D%74%73%61%67%6B%61%72%69%2E%67%72

Στην αρχή

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω, μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σχετικά με κάθε είδους ορθοδοντικά προβλήματα, καθώς και με την αντιμετώπισή τους.

Διαβάστε τις απαντήσεις και λύστε όλες σας τις απορίες.

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η Ορθοδοντική είναι η αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής που επικεντρώνεται στη διευθέτηση των δοντιών και στην αρμονία των γνάθων και του προσώπου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ορθοδοντικής θεραπείας;
  • Είναι γνωστό ότι τα στραβά δόντια κατακρατούν μεγαλύτερα ποσοστά μικροβιακής πλάκας και το βούρτσισμα γίνεται δυσκολότερα. Με την ορθοδοντική θεραπεία και κατόπιν ευθυγράμμισης των δοντιών, ο καθαρισμός τους είναι ευκολότερος και η στοματική υγιεινή καλυτερεύει. Αυτό σημαίνει πιο υγιή δόντια και ούλα και ακόμη αποφυγή πρόωρης απώλειας δοντιών.
  • Απόκτηση ενός όμορφου και λαμπερού χαμόγελου.
  • Βελτίωση της αισθητικής του προσώπου.
  • Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχοκοινωνική ευεξία.
  • Καλύτερη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος (μάσηση, ομιλία).
  • Η ορθοδοντική συμβάλει ως προεργασία μιας μετέπειτα προσθετικής εργασίας από τον οδοντίατρό σας, ανορθώνοντας δόντια ή δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο.
  • Πρόληψη τραύματος μπροστινών δοντιών της πάνω γνάθου που είναι πολύ "πεταχτά" κατόπιν ευθυγράμμισής τους.
Πότε γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος σε ένα παιδί;

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος σε ένα παιδί για μία αρχική αξιολόγηση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 4 ετών και ιδανικά το αργότερο στην ηλικία των 7 ετών. Έτσι, η αντίληψη ότι οι γονείς πρέπει να περιμένουν την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών πριν την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι λανθασμένη.

Πόσο καιρό διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται από το ορθοδοντικό πρόβλημα που εμφανίζει ο κάθε ασθενής. Ένας μέσος χρόνος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας είναι 1 - 2 1/2 χρόνια.

Πόσο τακτικές είναι οι επισκέψεις στον Ορθοδοντικό;

Συνήθως πρέπει να επισκέπτεστε τον Ορθοδοντικό κάθε 4 - 6 εβδομάδες.

Είναι η ορθοδοντική θεραπεία επώδυνη;

Όχι! Αφού τοποθετηθούν οι ορθοδοντικές συσκευές είναι απολύτως φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται μία ήπια ενόχληση στα δόντια κατά την μάσηση κυρίως. Συνήθως απαιτούνται 2 - 3 μέρες προσαρμογής στους καινούριους μηχανισμούς.

Μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Φυσικά! Την ίδια κιόλας ημέρα!

Θα πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές κατά την ορθοδοντική θεραπεία;

Κολλώδεις τροφές όπως τσίχλες, καραμέλες κτλ θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο σκληρά τρόφιμα όπως μήλα, καρότα, παξιμάδια κτλ., δεν θα πρέπει να δαγκώνονται ολόκληρα με τα μπροστινά δόντια, αλλά να τεμαχίζονται.

Πώς και κάθε πότε θα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου κατά την ορθοδοντική θεραπεία;

Κατά την ορθοδοντική θεραπεία η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής είναι το άλφα και το ωμέγα. Η τεχνική βουρτσίσματος διαφέρει σε ασθενείς που φοράνε σιδεράκια και ακριβείς οδηγίες θα σας δοθούν κατά την έναρξη της θεραπείας. Γενικότερα τα δόντια θα πρέπει να βουρτσίζονται σχολαστικά 3 - 4 λεπτά και 3 - 4 φορές την ημέρα, δηλαδή μετά από κάθε γεύμα.

Μέχρι ποια ηλικία είναι δυνατόν να γίνει ορθοδοντική θεραπεία;

Σε οποιαδήποτε ηλικία! Δεν υπάρχει όριο στην ηλικία ώστε να ξεκινήσει κανείς με την ορθοδοντική θεραπεία. Τα σύγχρονα ορθοδοντικά μέσα (διάφανα σιδεράκια, διάφανοι νάρθηκες) κάνουν την ορθοδοντική θεραπεία δυνατή σε όλους!

Γιατί είναι απαραίτητη η συγκράτηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος;

Μετά την ευθυγράμμιση των δοντιών ακολουθεί η φάση της συγκράτησης για την διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με κινητές ορθοδοντικές συσκευές που φοριούνται από τον ασθενή το βράδυ, είτε με την συγκόλληση ενός ειδικού λεπτού ορθοδοντικού σύρματος στην πίσω πλευρά των πρόσθιων δοντιών. Ο έλεγχος των συγκρατητικών μέσων γίνεται από τον ορθοδοντικό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποιο είναι το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας;

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από την βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος, την διάρκεια της θεραπείας καθώς και το είδος των συσκευών που θα χρησιμοποιηθούν. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα και κατόπιν καθορίζεται το κόστος. Η πληρωμή γίνεται σταδιακά και σε συνεννόηση μαζί μας ετοιμάζουμε ένα πλάνο που διευκολύνει στις οικονομικές σας υποχρεώσεις.

Μπορώ να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο μου κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Φυσικά! Θα πρέπει απαραίτητα να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για καθαρισμό και λεπτομερή έλεγχο των δοντιών σας.